Meni
Korpa

Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Praznik "Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja"  proslavlja se 11. septembra.  Praznik se obeležava u sećanje na tragičnu smrt Svetog Jovana Krstitelja. Prema biblijskom predanju, Jovana je pogubio kralj Irod Antipa, sin Iroda Idumejca, za vreme kojeg je rođen Gospod Hristos. Ovaj Irod Antipa se oženio (drugi brak) Irodijadom, ženom svog brata Iroda Filipa. Zbog tog nemoralnog čina Sveti Jovan ga je bez straha izobličavao pred svima. Na rođendan Iroda Antipe, Irodijadina ćerka Saloma, pošto je prethodno ugodila Irodu svojom igrom, svojim plesom, a po nagovoru svoje zle majke, tražila je od Iroda i dobila glavu Svetog Jovana. Irodijada je zakopala glavu Svetog Jovana u okolini svog dvorca, a učenici Jovanovi telo Svetog Jovana sahranili su u gradu Sevastiji, nekada stari grad Samarija u Palestini, današnji Izrael. Ovaj dan simbolizuje borbu protiv greha, nepravednosti i strasti, i smatra se danom pokajanja i molitve, pozivajući vernike da se podsete na moralne vrline Svetog Jovana Krstitelja.

Na ovaj dan se strogo posti, bez upotrebe ulja, kao znak poštovanja i sećanja na mučeništvo Svetog Jovana. U crkvama se služe liturgije i molitve koje podsećaju vernike na značaj Svetog Jovana i njegovog svedočenja za istinu. Čitaju se delovi Jevanđelja koji opisuju događaje vezane za smrt Svetog Jovana Krstitelja.

Sveti Jovan Krstitelj je simbol hrabrosti i spremnosti da se suoči sa nepravdom, čak i po cenu života. Praznik podseća vernike na važnost moralne čistote i pokajanja, inspirisani Jovanovim životom i njegovom posvećenošću Bogu. "Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja" je dan dubokog religijskog značaja, koji podseća vernike na važnost istine, pravde i moralnih vrednosti, kao i na snagu vere i pokajanja.
Šifra artikla: 10271-01-124
Ova prelepa ikona predstavlja harmoniju tradicionalne umetnosti i majstorske veštine. Centralni motiv je izrađen sofisticiranom tehnikom kaširanja, gde je vizuelno bogata slika pažljivo postavljena na čvrstu osnovu. Vibrantne boje i pažljivo oslikani detalji na kaširanoj slici dočaravaju priče sveta..
2.000,00 RSD
Šifra artikla: 3599-06-124
Ikona je izrađene na medijapan ploči tehnikom kaširanja. Medijapan je materijal koji se sastoji od visokokvalitetnog vlaknastog drveta, a tehnikom kaširanja se postiže završni finiš i kvalitet ikona.Ikona je detaljno ukrašene bogatim zlatotiskom, što doprinosi raskošnom izgledu i estetici same ikone..
1.000,00 RSD
Šifra artikla: 3599-03-124
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja na medijapan ploči...
1.000,00 RSD
Šifra artikla: 11484-124
Postolje enoptiha je izrađeno od drveta, ikona je izrađena tehnikom kaširanja na šper ploči koja je  zaštićena sa 2 mm pleksiglasa...
600,00 RSD
Prikaži od 1 do 4 od 4 (1 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.