Meni
Korpa

Stare rukopisne i štampane crkvene knjige na teritoriji arhijerejskog namesništva beličkog

Stare rukopisne i štampane crkvene knjige na teritoriji arhijerejskog namesništva beličkog
Stare rukopisne i štampane crkvene knjige na teritoriji arhijerejskog namesništva beličkog

Na teritoriji Pomoravskog okruga registrovano je preko 350 knjiga koje na osnovu Zakona o staroj i retkoj bibliotečkoj građi ispunjavaju uslov da se proglase za kulturna dobra od velikog ili izuzetnog značaja. Ovim zakonom se uređuje zaštita stare i retke bibliotečke građe kao kulturnog nasleđa, njeno čuvanje, sređivanje i obrada, kao i uslovi i način korišćenja, a rešenjem koje je doneto 2013. godine Narodna biblioteka „Radislav Nikčević” u Jagodini određena je da kao matična biblioteka obavlja poslove od opšteg interesa u zaštiti stare i retke bibliotečke građe na području Pomoravskog okruga koji čine opštine Jagodina, Paraćin, Ćuprija, Svilajnac, Despotovac i Rekovac.

Publikacija Stare rukopisne i štampane crkvene knjige na teritoriji Arhijerejskog namesništva beličkog nastala je kao rezultat pozitivnog odnosa prema lokalnom kulturnom nasleđu. S obzirom na to da javne biblioteke i Srpska pravoslavna Crkva imaju najznačajniju ulogu u realizaciji zaštite knjige kao pokretnog kulturnog dobra, ova publikacija, s blagoslovom NJegovog Preosveštensstva Episkopa šumadijskog Gospodina Jovana, zamišljena je kao idejni projekat Arhijerejskog namesništva beličkog i Zavičajnog odeljenja sa fondom stare i retke knjige Narodne biblioteke u Jagodini. Posvećena je značajnom jubileju - 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne Crkve.

Istraživački rad na prikupljanju i opisivanju sačuvanog knjižnog blaga sproveden je na teritoriji Arhijerejskog namesništva beličkog koje obuhvata jedan manastir (Jošanica) i 19 crkvenih opština. Publikacija je popis bogoslužbenih i crkvenih knjiga koje se nalaze u manastirima, crkvama, ustanovama i privatnim bibliotekama. Koncepcijski sadrži pet delova: 1. Srpska rukopisna knjiga; 2. Srpska rana štampana knjiga; 3. Srpska štampana knjiga HUŠ-H1H veka; 4. Ruska štampana knjiga; 5. Rumunska knjiga.

Viševekovne nepogodne istorijske promene na Balkanu uticale su podjednako i na knjige, koje su u teškim vremenima pod Turcima spaljivane i uništavane. Deleći istorijsku sudbinu naroda, one su sa drugim manastirskim dragocenostima nošene u talasima velikih seooa, ali su ipak pažljivo čuvane. Srpski manastiri kao centri kulturnog života predstavljali su prave riznice starih bogoslužbenih knjiga, a njihove biblioteke čuvare pismenosti, pravoslavlja i nacionalne istorije. Rukopisne i štampane knjige nastale u srpskim srednjovekovnim manastirima predstavljaju neprocenjivu kulturnu baštinu Srbije. Najveću zaslugu za to imali su monasi koji su boravili na Svetoj Gori i radili na prevođenju i prepisivanju knjiga.

Najznačajnije staro srpsko rukopisno nasleđe koje se nalazi na teritoriji Namesništva beličkog nastalo je upravo na Svetoj Gori. Fragmente srpskih srednjovekovnih rukopisa koji potiču iz manastira Hilandar čuva Zavičajni muzej u Jagodini. NJihje 1893. godine doneo Bogoljub Tirić, profesor ondašnje jagodinske gimnazije. NJegov boravak u Hilandaru je zabeležio Sava Hilandarac 1894. godine...

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Stanje zaliha prikazano na internet stranici može se razlikovati od stanja zaliha u magacinu.  Prilikom pakovanja vaše narudžbine ukoliko utvrdimo da nekih artikala nema na stanju, naši zaposleni će vas obavestiti putem emaila i ponuditi alternativu u drugom sličnom predmetu ili vam taj artikal neće biti naplaćen.

1.500,00 RSD
  • Stanje: Na stanju
  • Šifra artikla: 11116
  • Težina: 350.00 gr
  • Dimenzija: 26.00cm x 21.00cm x 1.00cm
Pogledano: 3375
Koristimo kolačiće i druge slične tehnologije kako bismo poboljšali vaše iskustvo pregledavanja i funkcionalnost naše stranice...