Meni
Korpa

Pravoslavlje i modernost - Zoran Krstić

Pravoslavlje i modernost - Zoran Krstić
Pravoslavlje i modernost - Zoran Krstić

Broj strana: 241
Pismo: Ćirilica

Osnovna tema kojom se, direktno ili indirektno, bave gotovo svi tekstovi u knjizi jeste ukazivanje na značaj i uticaj društvenih okolnosti na našu religioznost.

Društveni kontekst za hrišćane dobija na važnosti zbog činjenice da je decenijama sve sekularniji, stvarajući nam ozbiljnje probleme u razumevanju spostvenog hlišćanskog identiteta. Današnji se hrišćanin najčešće nalazi u procepu između dve ponude – one hrišćanske i druge, sekularne, što ga uvodi u ozbiljna egzistencijalna iskušenja izbora koji nije lak, a često je i pogrešan.

U tavoj sitaciji jedan procenat vernika odlučuje se na idealizaciju prošlosti i demonizaciju modernosti.  

Drugim rečima, odlučuje se na bekstvo od istorije i iz istorije i lamentiranje nad duhom vremena.  Na nivou teologije to znači zatvaranje u sopstvene duhovne, naučne, pojmove, jezičke, institucionalne i slične okvire koji niti uzimaju uobzir širu društvenu pozadinu, niti korespondiraju sa njom.

Smatram, takođe, da odgovoran zadatak novog  razumevanja i povezivanja Crkve i savremenog društva može i treba da izvrši praktična teologija, kao ona koja se zanima za veru doživljenu i ostvarenu ne samo na ličnom i eklisijalnom (premda, naravno, i to), već i na društvenom planu, pošto direktno podrazumeva i određenu praksu.

Izdvajamo:

"Pravoslavlje i modernost - sukob ili saradnja"
"Crkva pred izazovom novog vremena"
"Pravoslavni fundamentalizam i modernost"
"Tradicionalni vernici kao pastirski problem i izazov"
"Spasenje u susretu"
"Pastirska crtica o tome gde zlo obitava"
"Budućnost hrišćanstva u Evropi"
"O evropskim vrednostima"
"Veronauka u službi vaspitanja za vrednosti"

O autoru:

Dr Zoran Krstić je rođen 20. una 1962. godine u Kanjiži. Bogoslovski fakultet i postdiplomske studije završio je na Aristotelovom univerzitetu u Solunu, Grčka.
Doktorsku tezu "Odnosi Crkve i društva u savremenoj Srbiji" odbranio je 2001. godine na Katedri za sociologiju hrišćanstva na pomenutom univerzitetu.

Od 1997. godine radi kao profesor u Bogosloviji Svetoga Jovana Zlatoustog u Kragujevcu, a od 2001. godine je rektor pomenute Bogoslovije i profesor etike.

Godine 2002, je izabran na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu za docenta na Katedri za kanonsko pravo, a od 2006. godine predaje i sociologiju hrišćanstva na istom fakultetu.

Stanje zaliha prikazano na internet stranici može se razlikovati od stanja zaliha u magacinu.  Prilikom pakovanja vaše narudžbine ukoliko utvrdimo da nekih artikala nema na stanju, naši zaposleni će vas obavestiti putem emaila i ponuditi alternativu u drugom sličnom predmetu ili vam taj artikal neće biti naplaćen.

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Dostava paketa u Srbiji vrši se brzom poštom danas za sutra i to:

  • U roku od 7 radnih dana od prijema narudžbine ukoliko je plaćanje izvršeno platnim karticama ili otkupom
  • U roku od 7 radnih dana od prijema potvrde o uplati narudžbine ukoliko plaćate putem uplate na šalterima banaka ili elektronskim prenosom

Dostava paketa u inostranstvo vrši se putem DHL-a i to:

  • U roku od 10 radnih dana od prijema narudžbine ukoliko je plaćanje izvršeno platnom karticom
  • U roku od 10 radnih dana od prijema potvrde o uplati narudžbine ukoliko plaćate putem banke

Napomena: Subota, Nedelja, dani državnih i pravoslavnih verskih praznika u Srbiji nisu radni dani.

450,00 RSD
  • Stanje: Na stanju
  • Šifra artikla: 9492
  • Težina sa ambalažom: 300.00 gr
  • SKU: #
Pogledano: 8473
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.