Meni
Korpa
Akcioni plan za COVID-19

Porodična knjiga, Pero Višnjić

Porodična knjiga, Pero Višnjić
Porodična knjiga, Pero Višnjić
Uskoro
Porodična knjiga, Pero Višnjić
Porodična knjiga, Pero Višnjić
Porodična knjiga, Pero Višnjić

Ova knjiga je posvećena porodici i čuvanju srpske tradicije! U njoj su: sažeta istorija Srba, srpski običaji i najdetaljniji pregled podataka o srpskim manastirima.

Poseban deo, što ovu knjigu čini jedinstvenom, je prostor ostavljen porodici da sama upisuje svoju istoriju, uz uputstva koja u tome mogu pomoći.

Istorija
U najsažetijem obimu dat je pregled najznačajnijih istorijskih događaja na prostorima na kojima su Srbi živeli od doseljavanja na Balkan do današnjih dana. Uz kratak opis prelomnih i sudbonosnih događaja, kojih je istorija Srba puna, dati su i podaci o svim srpskim dinastijama. Napisano je ono što bi trebali znati o svojoj prošlosti.

Manastiri
Manastiri Srpske pravoslavne crkve su najveće duhovno i kulturno-istorijsko nasleđe Srba. Ima ih gde god su Srbi živeli i gde sada žive. Većina potiče iz perioda od 12 do 17 veka, a mnogi su obnovljeni u nekoliko poslednjih decenija.
Bili su prve bolnice, prve škole i prve štamparije u Srba. Manastirski i crkveni arhivi čuvaju građu od neprocenjivog značaja, a u njihovim riznicama su dela, takođe neprocenjive vrednosti. Mnogi manastiri su pod zaštitom Uneska.


U ovoj knjizi dati su podaci o 382 srpska manstira –- kada su građeni, ko je ktitor, kome su posvećeni, kratak istorijat i što je posebno važno podaci o tome gde se nalaze.
Posebna vrednost su i fotografije 330 manastira U Srbiji sa Kosovom i Metohijom, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj, snimljene 2009. i 2010. godine.

Običaji
Srbi pridaju posebnu pažnju svojim običajima. Gde god su išli ili se selili sa sobom su, pored krsne slave i ikone, nosili i svoje običaje. Neki su vezani za uže područje, čak i za jedno selo, a neki za ceo narod.
Vekovnim trajanjem mnogi običaji su osvećeni u Srpskoj pravoslavnoc crkvi i uglavnom su vezani za određene praznike. U knjizi je dato crkveno tumačenje opšte prihvaćenih običaja.

Породична историја
U srpskoj kulturi značajno mesto zauzima čuvanje porodične tradicije. Oni koji imaju sačuvane podatke o svojim precima i istoriji porodice to smatraju posebnom vrednošću. Naravno da to i jeste, jer privilegija je uzeti knjigu sa police i krenuti u prošlost svoje porodice.
Srbi su možda jedini narod koji ima nazive za šesnaest prošlih generacija (neki navode i više) što svakako govori o poštovanju predaka i tradicije.
U ovoj knjizi je ostavljen prostor za porodičnu istoriju, porodično stablo, za kumove i prijatlje porodice i poruku poromcima.
Vreme je da se zapiše sve što se zna o porodici i ostavi vredan poklon potomcima. Ono što nije napisano brzo se zaboravi.

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Stanje zaliha prikazano na internet stranici može se razlikovati od stanja zaliha u magacinu.  Prilikom pakovanja vaše narudžbine ukoliko utvrdimo da nekih artikala nema na stanju, naši zaposleni će vas obavestiti putem emaila i ponuditi alternativu u drugom sličnom predmetu ili vam taj artikal neće biti naplaćen. 

2.000,00 Din.
  • Stanje: Uskoro
  • Šifra proizvoda: 9710
  • Težina sa ambalažom: 1,800.00 gr
  • Dimenzije: 24.00cm x 17.00cm x 3.00cm
Pogledano: 986
Ova web stranica koristi kolačiće ('cookies') kako bismo Vam pružili bolje korisničko iskustvo. Prihvatanjem korišćenja kolačića saglasni ste sa politikom privatnosti.