Meni
Korpa

Propovedi na nedeljnim liturgijama (2013-2018) - Jovan, Episkop šumadijski

Propovedi na nedeljnim liturgijama (2013-2018) - Jovan, Episkop šumadijski
Propovedi na nedeljnim liturgijama (2013-2018) - Jovan, Episkop šumadijski

O drugoj knjizi propovedi Vladike Jovana

Dve godine nakon objavljivanja prve knjige propovedi na nedeljnim Liturgijama Gospodina Jovana, Episkopa šumadijskog, izgovorenih u periodu od 2008. do 2012. godine, pred čitaocima je i ova druga koja sadrži tumačenja nedeljnih jevanđeljskih začala na službama u crkvama i manastirima Šumadijske eparhije u vremenu od 2013. do 2018. godine. Priređivači su nastojali da i ove besede, u pisanoj formi, predstavljaju neposredno svedočanstvo o svetotajinskom životu Crkve kroz proslavljanje Jednog Boga u Svetoj Trojici, kao što se to događa na Liturgijama u našim crkvama kada se učesnici liturgijskog sabranja kroz Evharistiju preobražavaju u eshatološku zajednicu.

I druga knjiga propovedi Vladike Jovana nastala je tako što su zvučni zapisi preneseni u tekstualnu formu uz trud da se ova dva žanrovska izraza što manje razlikuju. Očekivano, rukopisna verzija je često kraća od izgovorene. Ukazujemo i na dve izmene u odnosu na prvu knjigu. Prva je da je jevanđeljski odeljak na koji Episkop propoveda na početku preciznije identifikovan, tako da čitalac odmah vidi o kojoj pripovesti iz zemaljskog života našeg Gospoda Isusa Hrista je reč. Sastavni deo ovih propovedi su i ilustracije, pre svega ikone (i kao freske i minijature u rukopisima) na kojima su slikani prizori iz jevanđeljskog odlomka koji se tumači. Uključujući ih u propovedi, imali smo u vidu da je ikona otkrivenje same biti Prvolika i da tako dopunjava Jevanđelje. Donesene su i fotografije koje prikazuju liturgijsku zajednicu vernih na čelu sa Episkopom, kao živom slikom Hrista, koji i kroz propoved konstituiše Crkvu u kojoj se spasavamo.

Uverivši se mnogo puta na Liturgijama da naš Vladika ne propoveda sebe nego Hrista Isusa, Gospoda (Druga Korinćanima 4, 5), priređivači su se trudili da takav osećaj ponesu i čitaoci ove knjige.


Izdavač: "Kalenić" izdavačka kuća Eparhije šumadijske
Strana: 311
Povez: Tvrdi
Pismo: Ćirilica
Godina izdanja: 2020

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Stanje zaliha prikazano na internet stranici može se razlikovati od stanja zaliha u magacinu.  Prilikom pakovanja vaše narudžbine ukoliko utvrdimo da nekih artikala nema na stanju, naši zaposleni će vas obavestiti putem emaila i ponuditi alternativu u drugom sličnom predmetu ili vam taj artikal neće biti naplaćen.

1.200,00 RSD
  • Stanje: Na stanju
  • Šifra artikla: 11372
  • Težina sa ambalažom: 800.00 gr
  • Dimenzija: 24.00cm x 17.00cm x 1.50cm
Pogledano: 2577
Koristimo kolačiće i druge slične tehnologije kako bismo poboljšali vaše iskustvo pregledavanja i funkcionalnost naše stranice...