Meni
Korpa

Ogledi o istoriji Ruske crkve Tom I - Anton Vladimirović Kartašov

Ogledi o istoriji Ruske crkve Tom I - Anton Vladimirović Kartašov
Ogledi o istoriji Ruske crkve Tom I - Anton Vladimirović Kartašov
Ogledi o istoriji Ruske crkve Tom I - Anton Vladimirović Kartašov
Ogledi o istoriji Ruske crkve Tom I - Anton Vladimirović Kartašov
Ogledi o istoriji Ruske crkve Tom I - Anton Vladimirović Kartašov

U srpskoj bogslovskoj i široj naučnoj javnosti odavno se oseća potreba za prevodom na srpski jezik relevantnog dela ruske crkvene istoriografije u kojem je celovito i sistematično predstavljena istorija Ruske Pravoslavne Crkve. Pojavom takvog prevoda, uz srpski prevod Puteva ruskog bogoslovlja Georgija Florovskog, srpskom čitaocu se pruža mogućnost celovitog sagledavanja istorijskog i bogoslovskog puta Ruske Pravoslavne Crkve. U tom kontekstu treba posmatrati prevod na srpski jezik kapitalnog dela ruske crkvene istoriografije Očerki po istorii Russkoj Cerkvi Antona Vladimiroviča Kartašova.

Anton Vladimirovič Kartašov (1875-1960) pripadao je poslednjoj generaciji dorevolucionih ruskih crkvenih istoričara. Kao student Sanktpeterburške duhovne akademije, tokom 90-ih godina XIX veka, imao je priliku da sluša predavanja iz crkvene istorije kori-feja ruske crkvene istoriografije Vasilija Vasiljeviča Bolotova. Početkom XX veka predavao je Istoriju Ruske Crkve u prestoničkoj akademiji. Već tada kod njega se rodila ideja o pisanju celovite ruske crkvene istorije. Burni događaji u Rusiji, početkom XX veka, odveli su ga ka aktivnom učešću u društvenim zbivanjima, što ga je udaljilo od akademije i ostvarenja ove ideje. U revolucionarnoj 1917. godini bio je poslednji ober-prokuror Svjatjejšeg Praviteljstvujuščeg Sinoda i ministar veroispovedanja u vladi Kerenskog. Otvorio je rad pomesnog sabora 1917. godine na kojem je, posle više od dva veka, izabran ruski patrijarh. Boljševički prevrat odveo ga je u emigraciju, u Pariz, gde će ostati do kraja života. Na Svetosergijevskom bogoslovskom institutu u Parizu više od tri decenije predavao je Istoriju Ruske Crkve. Upravo će ta predavanja biti osnov njegovog živognog naučnog dela - Očerki po istorii Russkop Cerkvi.

Ovo delo pripada grupi klasičnih dela kritičke ruske crkvene istoriografije u kojima je sistematski i sveobuhvatno predstavljena ruska crkvena istorija. Ono se naslanja na tradiciju dorevolucione ruske crkvenoistorijske škole iz koje je ponikao i sam autor. Ovu tradiciju, pre svega, čine višetomne sistematske ruske crkvene istorije mitropolita Makarija (Bulgakova), Evgenija Evsignjejeviča Golubinskog, Aleksandra Pavloviča Dobroklonskog. Pomenuta dela nastala su u XIX veku.


Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Stanje zaliha prikazano na internet stranici može se razlikovati od stanja zaliha u magacinu.  Prilikom pakovanja vaše narudžbine ukoliko utvrdimo da nekih artikala nema na stanju, naši zaposleni će vas obavestiti putem emaila i ponuditi alternativu u drugom sličnom predmetu ili vam taj artikal neće biti naplaćen.

3.000,00 RSD
  • Stanje: Na stanju
  • Šifra artikla: 11786
  • Težina: 1,900.00 gr
  • Dimenzija: 24.00cm x 17.00cm x 6.00cm
Pogledano: 1967
Koristimo kolačiće i druge slične tehnologije kako bismo poboljšali vaše iskustvo pregledavanja i funkcionalnost naše stranice...