Meni
Korpa
Obaveštenje o isporuci.

Istorijat problema petoknjiženja – Rajko Stefanović

Istorijat problema petoknjiženja – Rajko Stefanović
-40 %
Istorijat problema petoknjiženja – Rajko Stefanović

Istorijat problema petokPred nama je tekst koji iznosi istorijat problema starog hiljade godina. To je pitanje autora Petoknjižja. Još u patrističko doba su neki pisci primećivali da Mojsije nije mogao napisati petoknjižje u sadašnjem obliku. Taj problem nije bio važan svetim ocima koji su se više bavili tumačenjem Starog zaveta, a mnogo manje uvodnim problemima. Naučna kritika je otvorila ovo pitanje posle Lutera, naročito radovima dvojice velikih filosofa, Tomasa Hobsa i Baruha Spinoze. Od tog doba radovi napisani o ovom problemu ne bi stali ni na fudbalsko igralište.

U Srba se bilestika sporo razvijala. Vredi pomenuti pristupno predavanje blaženopočivšeg episkopa dr Irineja (Ćiririća) u Sremskim Karlovcima 1909. „Današnji naučni rezultati o postanku Petoknjižja“ a naročito rad blaženopočivšeg episkopa dr Tihona (Radovanovića) „Mojsije i kritika“ 1929-1930. godine. ova dva episkopa su hrabro otvorila pitanje autora Petoknjižja i iznela najmodernije shvatanje tog doba koristeći i radove rimokatolika i protestanata. Tadašnja teološka i crkvena javnost nisu ih osudili zbog iznetih shvatanja. Nažalost i danas u nas ima teologa koji nisu ubeđeni u opšteprihvaćeno mišljenje biblista o autoru Petoknjižja. Zato je ovaj tekst vrlo značajan. Izlaže se čitava istorija problema i objektivno procenjuju pojedina gledišta. Dovoljno je samo pogledati veće naslove pa da se shvati vrednost ovog, najkompletnijeg rada na tu temu u Srba: 1. Mojsije kao pisac Petoknjižja 2. Argumenti protiv Mojsijevog autorstva Petoknjižja 3. Istorija kritike Mojsijevog autorstva 4. Savremene teorije o postanku Petoknjižja 5. Postanak Petoknjižja u svetlu predanja Pravoslavne Crkve 6. Zaključak. Zatim sledi opširan spisak najsavremenije literature …njiženja – Rajko Stefanović

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.
Ova ponuda završava se za:
Dan
Sat
Min
Sec
270,00 Din.
450,00 Din.
  • Stanje: Na stanju
  • Šifra proizvoda: 5445
  • Težina sa ambalažom: 400.00 gr
  • Dimenzije: 23.00cm x 16.50cm x 1.00cm
Pogledano: 649
Ova web stranica koristi kolačiće ('cookies') kako bismo Vam pružili bolje korisničko iskustvo. Prihvatanjem korišćenja kolačića saglasni ste sa politikom privatnosti.