Meni
Korpa

Posni triod (Crkvenoslovenski)

Posni triod (Crkvenoslovenski)
Posni triod (Crkvenoslovenski)
Posni triod (Crkvenoslovenski)
-17 %
Posni triod (Crkvenoslovenski)
Posni triod (Crkvenoslovenski)
Posni triod (Crkvenoslovenski)
Posni triod (Crkvenoslovenski)

Posni i cvetni Triod prodaje se u paru. 

Triod posni i Triod cvetni. Ove dve knjige sadrže molitve za pokretne praznike bogoslužbene godine, koji zavise od toga u koji dan pada Vaskrs. Ove knjige se nazivaju tako zato što njihov karakterističan sadržaj predstavljaju nepotpuni kanoni, koji se sastoje uglavnom od tri (prve, osme i devete) pesme (grčki τριωδιον - "triodion", "tripjesnec"), ili od četiri (četiripjesnec), ili pak od dve pesme (dvepjesnec).

Posni triod sadrži molitvoslovlja pripremnih nedelja za Veliki post, molitvoslovlja samog Velikog posta i molitvoslovlja Strasne sedmice. Prva služba koja se nalazi u Posnom triodu je služba nedelje Mitara i Fariseja, a poslednja je služba Velike Subote. Molitvoslovlja iz Posnog trioda radnim danima zamenjuju molitvoslovlja iz Oktoiha. Iz Oktoiha se uzimaju samo neki sjedalni i svetilni, ali oni se štampaju u samom Triodu, tako da nije neophodno korišćenje Oktoiha. U periodu kada se upotrebljava Posni triod, samo u nedeljne dane iz Oktoiha se uzimaju vaskrsne pesme za svaki dati glas. Pevanje iz Mineja se tokom perioda Posnog trioda ne ukida, ali postoje neki dani kada se Minej odlaže i čitava služba se obavlja samo po Triodu.

Cvetni triod sadrži molitvoslovlja počev od prvog dana Vaskrsa, pa završno sa nedeljom Svih Svetih posle Pedesetnice. Cvetni triod, poput posnog, ponekad zamenjuje Minej, a ponekad se peva zajedno sa njim. Vaskrsne pesme Oktoiha štampaju se na svojim mestima u Cvetnom triodu, pa se tako može i bez Oktoiha.
Neke službe iz Posnog i Cvetnog trioda izdaju se kao posebne knjige. Takve su: Poredak Prve sedmice Velikog posta, Poredak Strasne sedmice, Poredak na Svetu i Veliku Nedelju Pashe i za čitavu Svetlu sedmicu i druge.

Napišite recenziju

Napomena: HTML nije predviđen!
Loše Odlično
7.500,00 Din.
9.056,00 Din.
Cena u bodovima: 5500
  • Stanje: Na stanju
  • Nagradni bodovi: 55
  • Šifra proizvoda: 100153
  • Težina sa ambalažom: 2,000.00 gr
Pogledano: 6398
Tagovi: triod
Da bismo za Vas osigurali bolje korisničko iskustvo, prikazivanja personalizovanog sadržaja, prikazivanja relevantnih reklamnih ponuda i druge funkcionalnosti, na ovom sajtu koristimo kolačiće.