Meni
Korpa
Obaveštenje o isporuci.

Slovesno bogosluženje - Jovan M. Fundulis

Slovesno bogosluženje - Jovan M. Fundulis
Slovesno bogosluženje - Jovan M. Fundulis

Biblioteka „Slovesno bogosluženje“ u izdanju „Apostoliki diakonia“ u koju je uvrštena i ova knjiga istog naslova, sabira tekstove bogoslovskoliturgičke tematike za koje verujemo da doprinose svesnijem učešću u bogoslužbenom životu Crkve i produbljenijem usvajanju Slova (Logosa).

Kad god se prenebregava „slovesna“, duhovna dimenzija hrišćanskog bogosluženja, postoji opasnost od raslabljivanja i svođenja bogosluženja na ritual. Tada se lako razvijaju razni vidovi magijskog mentaliteta, koji čeka svoj trenutak skriven u mračnim porama ljudske podsvesti još od iskonskih vremena.

Pravoslavno bogosluženje ima neprolaznu aktuelnost i životnost za svaku epohu od zemljoradničke do elektronske, kao i za svaku ljudsku zajednicu od najjednostavnije do najsnažnije i najsloženije.
Centralni element ovog pravoslavnog bogosluženja jeste Božanstvena Liturgija. U njoj se projavljuje i rasvetljuje događaj spasenja u Hristu, kroz slavoslovlje se objavljuje Carstvo Božje kao stvarnost „koja je došla“ i „koja dolazi“. Dejstvom Duha Svetoga koji preobražava dimenziju vremena, postajemo direktni svedoci događaja koji sačinjavaju ikonomiju spasenja od Rođenja do Pedesetnice i Drugog Dolaska.

Svaki od ovih događaja, koji sabrani zajedno predstavljaju različite delove Božanstvene Liturgije, proslavlja se i pojedinačno, posebnom Liturgijom na odgovarajuće praznike tokom crkvene godine. Tako utelovljeni u naš bogoslužbeni život, sada već kao praznični događaji, oni određuju različite teme koje je u ovom delu razradio naš istaknuti liturgičar. Autor knjige, Joanis Fundulis, profesor na katedri za liturgiku Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Solunu, razmatra događaje liturgijske godine ne samo na osnovu „slovesnosti“ iskusnog naučnika, nego i s „bogoslužbenim“ raspoloženjem vernog čada Crkve.

Nadamo se da će ova knjiga, pored duhovne koristi koju će pružiti čitaocima edicije u koju je uvrštena, predstavljati i dragoceni priručnik, osobito služiteljima naše Crkve.

260 strana, mek povez

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.
800,00 Din.
  • Stanje: Na stanju
  • Šifra proizvoda: 7042
  • Težina sa ambalažom: 630.00 gr
  • Dimenzije: 24.00cm x 17.00cm x 2.00cm
Pogledano: 3456
Ova web stranica koristi kolačiće ('cookies') kako bismo Vam pružili bolje korisničko iskustvo. Prihvatanjem korišćenja kolačića saglasni ste sa politikom privatnosti.