Meni
Korpa
Akcioni plan za COVID-19

Drevni monaški Ustavi

Drevni monaški Ustavi
Drevni monaški Ustavi

Prvobitna namera je bila da drevni monaški ustavi budu uvršteni u drugi tom „Dobrotoljublja ”, ali starci iz ruskoG manastira na Svetoj Gori, pre-uzevši na sebe objavljivanje pomenutoG dela, odlučili su da je prikladnije da se ovi ustavi objave kao zasebno izdanje.

Još od vremena prepodobnoG Antonija, po Egiptu i po Istoku dolazi do eks-panzije monaštva. Kao njegov utemeljivan navodi se prepodobni Pahomije, koji je sastavio ustav za opštežiteljni oblik monaštva, koji je potom postao svojevrsna norma za sve opštežiteljne manastire, ne samo na Istoku, nego i na Zapadu.

U vreme procvaša opštežiteljnog monaššva, u Egiiaš dolazi sveti Vasilije Veliki i to sa jasno određenim ciljem: da se što podrobnije upozna sa ovakvim načinom monaškoG života. Nakon njeGove posete Egiptu, on obilazi i monahe Palestine i Sirije; sve što je video urezalo se u uzvišenom umu ovoG sveti-telja. On monaštvo ne vidi kao nekakav poseban deo hrišćanstva, nego ga doživljava kao njegovo potpunije i tačnije postojanje, vidi ga kao istinski obraz života po Isusu Hristu, Gospodu našem. Vrativši se sa pomenutoG putovanja, sveti Vasilije monaštvo prihvata kao normu svoGa života, i primivši monaški postrig, započinje da živi po zavetima monaškoG čina, istovremeno učeći i druGe tom načinu života. NJegovom zaslugom opštežiteljno monaštvo sve više počinje da se širi i u postojbini svetitelja, a zatim postepeno prelazi i u druge delove hrišćanskog sveta. Uporedo sa uvođenjem opštežiteljnog monaštva širi se i pismeno izloženi poreoak koji određuje ne samo spoljašnji oblik monaškoG života, nego i njegovu unutrašnju stranu, neprekidno se pozivajući na reči SvetoG Pisma...

Izdavač: Eparhija Dalmatinska
Strana: 238
Povez: Meki
Pismo: Ćirilica
Godina izdanja: 2004

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.
500,00 Din.
  • Stanje: Na stanju
  • Šifra proizvoda: 11433
  • Težina sa ambalažom: 500.00 gr
  • Dimenzije: 24.00cm x 17.00cm x 1.00cm
Pogledano: 690
Ova web stranica koristi kolačiće ('cookies') kako bismo Vam pružili bolje korisničko iskustvo. Prihvatanjem korišćenja kolačića saglasni ste sa politikom privatnosti.