Meni
Korpa
Akcioni plan za COVID-19

Današnji čovek pred Bogom - Mitropolit Antonije Blum

Današnji čovek pred Bogom - Mitropolit Antonije Blum
Današnji čovek pred Bogom - Mitropolit Antonije Blum

Kad govorimo o veri, mi uvek mislimo na veru u Boga. U stvari, postoji i vera u čoveka i ova vera određuje naš život u najmanjoj meri isto toliko konstantno i duboko kao i vera u Boga. Osim toga, u Boga ne veruju svi, a da bi se živelo s ljudima, ne može se bez vere u čoveka. Upravo na veri u čoveka zasnovani su svi pokušaji promena - društvenih, političkih, porodičnih, jer ma šta da se propoveda - bez obzira na to da li je to religija ili novo životno uređenje, ako čovek ne počne da se trudi, ako ne bude ostvarivao ono što je zamišljeno, to se nikada ni na koji način neće ostvariti. Zbog toga svaki reformator, svaki čovek koji poziva ljude na nešto novo temelji svoj poziv na veri u čoveka; a u malim stvarima, u svakodnevnom životu sve se bazira na veri u to da u čoveku postoji nešto dobro i lepo, što može da se odazove na potrebu, na tugu, na radost, što može da posluži kao osnova za građenje života. I o ovoj veri bih hteo nešto da kažem.

Ovakva vera nije lakovernost, to nije naivan odnos prema čoveku, koji dopušta da je navodno sve moguće, da se navodno treba samo obratiti čoveku i on će se odazvati. Međutim, to je ujedno uverenost u to da nema čoveka u kojem ne bi postojala istinska ljudska dubina, da nema čoveka u kojem se ne bi moglo poznati ono dobro i dostojno u njemu. Na primer, danas je u svim zemljama sveta u toku ogromna transformacija zatvorskog sistema. Ranije je zločinac bio zatvaran u tamnicu, kako bi se izolovao od ljudskog društva; on je bio odsečeni deo. Sada se pod zatvorom sve više podrazumeva mesto gde se zločincu može pomoći da postane čovek. Dakle, takav odnos predstavlja veru u čoveka. Ova vera se ne zasniva na očiglednosti; često čovek kroz oči-glednost mora da se zagleda negde u dubinu i da otkrije nešto čega naizgled kao da nema. U Jevanđelju postoje dve priče koje veoma jasno pokazuju Hristov odnos prema čoveku, NJegovu veru u čoveka.

Strana: 443 (cb)
Povez: tvrdi
Pismo: ćirilica

 

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Stanje zaliha prikazano na internet stranici može se razlikovati od stanja zaliha u magacinu.  Prilikom pakovanja vaše narudžbine ukoliko utvrdimo da nekih artikala nema na stanju, naši zaposleni će vas obavestiti putem emaila i ponuditi alternativu u drugom sličnom predmetu ili vam taj artikal neće biti naplaćen. 

1.090,00 Din.
Cena u bodovima: 1090
  • Stanje: Na stanju
  • Nagradni bodovi: 10
  • Šifra proizvoda: 10072
  • Težina sa ambalažom: 700.00 gr
  • Dimenzije: 21.00cm x 14.00cm x 5.00cm
Pogledano: 2616
Ova web stranica koristi kolačiće ('cookies') kako bismo Vam pružili bolje korisničko iskustvo. Prihvatanjem korišćenja kolačića saglasni ste sa politikom privatnosti.