Meni
Korpa

O svecima RSS Feed

15 Dec Sveti Nikolaj - Nikoljdan
0 6106
Sveti Nikolaj je rođen u gradu Patara u Maloj Aziji, u oblasti (provinciji) koja se zove Likija, na jugozapadu Turske, gde je zapljuskuje Sredozemno i Egejsko more.  Patara je bilo sudijsko sedište rimskog guvernera, provincije Likije i glavna Likijska luka, smeštena na ušću reke Ksantos, tu je postojao i istoimeni grad Ksantos, koga istoričar Stra..
21 Oct Prepodobna mati Paraskeva
1 12350
Ova divna svetiteljka je bila srpskog porekla, i rođena je u gradu Epivatu u  blizini Carigrada (Istanbula) na kraju 10. veka. Roditelji njeni su bili imućni i pobožni, te su svoju decu, Petku i njenog brata Eftimija, vaspitavali u hrišćanskom duhu. NJen brat se zamonašio i bio je episkop. Paraskeva (na grčkom Paraskevi) znači Petka (Petak). Posle ..
14 Oct Sveti apostol i jevanđelista Luka
0 6409
Sveti apostol i jevanđelista Luka bio je lekar, slikar i prijatelj apostola Pavla. Sveti apostol Luka je pripadao broju sedamdesetorice Hristovih apostola. O tome on sam govori u Evanđelju svom: Izabra Gospod i drugih Sedamdesetoricu, i posla ih po dva i dva pred licem svojim u svaki grad i mesto kuda šćaše sam doći (Lk. 10, 1). Sveti Luka, naoruža..
05 May Sveti velikomučenik Georgije - Đurđevdan (6. maj)  Đurđic (16. Novembar)
0 22019
Sveti Georgije je bio legendarni rimski vojnik u gardi rimskog cara Dioklecijana, koji je mučenički stradao tokom progona hrišćana. Kod pravoslavnih hrišćana se slavi kao sveti Đorđe. U umetnosti se često prikazuje kako ubija zmaja, odnosno aždaju.Sveti Georgije  je rođen je između 275/280. godine u maloazijskoj oblasti Kapadokiji, (Kapadokija..
20 Dec Sveti Stilijan - zaštitnik dece
dragan 0 2645
Sveti Stilijan je bio rođen u Paflagoniji, Maloj Aziji, između IV i V veka. Bio je blagosloven još dok je bio u utrobi svoje majke. Kako je odrastao, milošću Božijom je sve više i više postajao sasud Duha Svetoga. Od ranog detinjstva je pokazivao retke kvalitete svog blaženog života. Dok je bio dečak, a kasnije i mladić nikada nije dozvoljavao da m..
27 Aug Velika Gospojina
dragan 0 770
Zaista je praznik Uspenja Presvete Bogorodice – Velika Gospojina, jedan od najvećih praznika koji su posvećeni njoj, majci Bogočoveka Hrista.Mnogi Sveti Oci ovaj praznik nazivaju „ drugi Vaskrs“, što samo po sebi govori o važnosti ovog događaja, kako za hrišćane prvih vekova, tako i za nas danas.Presveta Bogorodica je poživela dugo po Vaznesenju Go..
25 Jul Sveti apostoli Petar i Pavle - Petrovdan
0 9427
Ako se za ijedan praznik svetitelja Crkve Božije može reći da je najznačajniji, i za Crkvu i njeno trajanje najbitniji to je svakako praznik svetih apostola Petra i Pavla. Zato za njih sveti Justin Ćelijski veli: „…naši vođi, naši besmrtni vođi – ko su? Sveti Apostoli Petar i Pavle i svi ostali Sveti Apostoli, i sa njima i uz njih svi Svetitelji“.S..
25 Jul Sveti arhangel Gavrilo
dragan 0 1973
Blagovesnika našeg spasenja, velikog slugu Božjeg, i radostonosnog poslanika k Prečistoj Djevi Mariji, Arhangela Gavrila hvalimo u pesmama, po drugi put mu priređujući praznični sabor. Jer njegov prvi sabor praznuje se sutradan po Blagovesti Presvete Bogorodice, dvadeset šestoga marta; a sada se ponova taj sabor njegov praznuje u svetoj Crkvi, i po..
Prikaži od 1 do 8 od 8 (1 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.