Meni
Korpa

Zbog aktuelne situacije sa COVID-19, može doći do kašnjenja u isporuci naručenih artikala.

Etiopski tamjan - Borena - 70 gr

Etiopski tamjan - Borena - 70 gr
Etiopski tamjan - Borena - 70 gr

Boswelllia ignocta, daje tamjan koji se obično naziva Borena, biljka je koja može doseći visinu od 6 metara i raste u južnim regijama Etiopije.

Smola je izvrsnog kvaliteta, može biti crna ili bela, a proizvodi se spontanim izlučivanjem iz biljnih rana. Koristi se zbog svojih balzamičnih i antibakterijskih svojstava.

Tamjan Borena ne tretiraju se na bilo koji način, a miris koji emituju, jednom rastvoreni u izvoru toplote, rezultat je prisutnih isparljivih elemenata (terpena).


Kako se proizvodi?

Tamjan je skrutnuta smola koja dolazi iz sekreta biljaka porodice Burseraceae, podeljena u 17 rodova i 600 vrsta.
U Etiopiji postoje dva roda, Boswellia (koja daje tamjan, koji se naziva i olibanum) sa sedam vrsta, i Commyphora, raširena u preko 50 vrsta, od kojih neke proizvode čuvenu smirnu.

Sakupljanje smole odvija se između septembra i juna, kroz praksu tankog reza na trupu biljke, iz kojeg počinje da izlazi neka vrsta lateksa; neke vrste biljaka spontano izlučuju smolu iz kore.

Nakon otprilike mesec dana smola se stvrdne dovoljno da se sakupi.

Napišite recenziju

Napomena: HTML nije predviđen!
Loše Odlično
Captcha
850,00 Din.
  • Stanje: Na stanju
  • Šifra proizvoda: 1068206
  • Težina sa ambalažom: 100.00 gr
Pogledano: 704
Tagovi: Etijopija , Borena
Da bismo za Vas osigurali bolje korisničko iskustvo, prikazivanja personalizovanog sadržaja, prikazivanja relevantnih reklamnih ponuda i druge funkcionalnosti, na ovom sajtu koristimo kolačiće.