Meni
Korpa
Obaveštenje o isporuci.

Etiopski tamjan - Borena - 250 gr

Etiopski tamjan - Borena - 250 gr
Etiopski tamjan - Borena - 250 gr

Boswelllia ignocta, daje tamjan koji se obično naziva Borena, biljka je koja može doseći visinu od 6 metara i raste u južnim regijama Etiopije.

Smola je izvrsnog kvaliteta, može biti crna ili bela, a proizvodi se spontanim izlučivanjem iz biljnih rana. Koristi se zbog svojih balzamičnih i antibakterijskih svojstava.

Tamjan Borena ne tretiraju se na bilo koji način, a miris koji emituju, jednom rastvoreni u izvoru toplote, rezultat je prisutnih isparljivih elemenata (terpena).


Kako se proizvodi?

Tamjan je skrutnuta smola koja dolazi iz sekreta biljaka porodice Burseraceae, podeljena u 17 rodova i 600 vrsta.
U Etiopiji postoje dva roda, Boswellia (koja daje tamjan, koji se naziva i olibanum) sa sedam vrsta, i Commyphora, raširena u preko 50 vrsta, od kojih neke proizvode čuvenu smirnu.

Sakupljanje smole odvija se između septembra i juna, kroz praksu tankog reza na trupu biljke, iz kojeg počinje da izlazi neka vrsta lateksa; neke vrste biljaka spontano izlučuju smolu iz kore.

Nakon otprilike mesec dana smola se stvrdne dovoljno da se sakupi.

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.
1.950,00 Din.
  • Stanje: Na stanju
  • Šifra proizvoda: 1068208
  • Težina sa ambalažom: 300.00 gr
Pogledano: 1220
Tagovi: Etiopija , Borena
Ova web stranica koristi kolačiće ('cookies') kako bismo Vam pružili bolje korisničko iskustvo. Prihvatanjem korišćenja kolačića saglasni ste sa politikom privatnosti.